Cebulka dymka – cenne wartości odżywcze. Kiedy sadzić cebulę dymkę?

Młoda cebula dymka

Cebula dymka często nazywana jest też zieloną. Poza tym, że ma mniej ostry smak i zakończona jest szczypiorkiem, to niewiele różni się od klasycznej cebuli spożywanej w każdym domu. Jest to po prostu jedna z pysznych odmian. Sadzenie cebulki dymki nie jest skomplikowane. Mając ją w domowym ogrodzie, można sięgnąć po nią w każdej chwili i przygotować pyszny posiłek.

Jak przebiega uprawa zielonej cebulki? Jakie ma właściwości odżywcze? Wszystko zostało wyjaśnione poniżej!

Jakie właściwości odżywcze ma cebula dymka?

Cebula dymka bardzo często wykorzystywana jest w naszym domu, jako dodatek do wielu potraw. Jej słodycz sprawia, że dodaje daniom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że cebulka dymka ma bardzo bogate właściwości odżywcze.

Przede wszystkim jest to warzywo o niskiej kaloryczności. Spożycie 100 gram dostarcza do organizmu zaledwie 30 kalorii. Poza tym jest doskonałym źródłem witamin takich jak A, C, E i K oraz witaminy z grupy B. Kolejnym atutem małej cebulki są sole mineralne: potas, selen, siarka, sód, fosfor, krzem, fluor, miedź, wapń, żelazo, cynk, magnez oraz mangan.

Nawiasem mówiąc, jest jedna z odmian, która nie wywołuje łez podczas krojenia. W przeciwieństwie do swoich sióstr, czyli cebuli białej i czerwonej.

Jakie właściwości zdrowotne ma cebula dymka?

Cebula dymka poza tym, że jest warzywem niskokalorycznym oraz zawiera wiele cennych witamin i minerałów, jest też bardzo zdrowa. Przede wszystkim ma pozytywny wpływ na odporność. Ma to szczególne znacznie w okresie jesienno-zimowym, kiedy nie trudno się przeziębić lub złapać grypę.

Drugim aspektem przemawiającym za spożywaniem zielonej cebulki jest fakt, że jest bogata w witaminę A, która dba o nasz wzrok i zapobiega stanom zapalnym. Warzywo dba także o serce, ponieważ witamina C oraz przeciwutleniacze pomagają utrzymać na prawidłowym poziomie cholesterol i ciśnienie we krwi. Co więcej, cebula dymka zawiera witaminę K i C, które korzystnie wpływają na ludzki kości, chroniąc je przed licznymi złamaniami.

Sadzenie cebuli z dymki

Sadzenie cebuli dymki do ziemi w ogrodzie możliwe jest już na początku wiosny (w marcu), ponieważ jest ona odporna na niewielkie przymrozki. Najlepiej sadzić ją w rzędach, we wcześniej przygotowanej glebie. Ziemię można lekko spulchnić, dzięki czemu w późniejszym okresie łatwiej będzie oczyszczać teren wokół sadzonek np. z chwastów. Sadzenie cebuli dymki w glebie należy przeprowadzać w określonej odległości, ponieważ z czasem będzie zwiększała swoją objętość i potrzebowała więcej miejsca. Optymalne odstępy między sadzonkami powinny wynosić około 8 cm. Natomiast między rzędami około 40 cm. Następnie można włożyć cebulę do ziemi, tak aby 2/3 sadzonki zostało zakryte.

Uprawa cebuli z dymki w ogrodzie

Uprawa cebuli dymki w ogrodzie jest prosta. Zresztą podobnie jak jej sadzenie. W pierwszej kolejności trzeba wybrać odpowiednie stanowisko. Warzywo bardzo dobrze rośnie, kiedy ma duży dostęp do światła słonecznego. Drugim, niemniej ważnym aspektem jest zapewnienie cebuli przepuszczalnej, żyznej i lekko kwaśnej gleby.  PH może być też obojętne tak między 6,5-7, kiedy będzie niższe, konieczne może okazać się wapniowanie gleby. Przed sadzeniem cebulek dobrze jest zasilić podłoże kompostem.

Cebula dymka – pielęgnacja

Cebula dymka nie potrzebuje wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Jednym z najważniejszych jest odchwaszczanie gleby. Kiedy wokół warzywa mnożą się chwasty, to ma ono problem z prawidłowym wzrostem. Warto je usuwać, kiedy są jeszcze niewielkie. Dzięki temu podczas prac w ogrodzie nie zostaną uszkodzone korzenie cebuli. Co jakiś czas można też delikatnie spulchnić glebę. Tej odmiany nie trzeba podlewać zbyt często, ale kiedy na zewnątrz przez dłuższy czas utrzymują się wysokie temperatury, to należy zadbać o wilgotność podłoża. Również nawożenie warzywa nie jest konieczne, choć nie zaszkodzi między majem a czerwcem zasilić ziemię nawozem azotowym.

Kiedy można zbierać cebulę dymkę?

Pęczki cebuli dymki
Źródło: Pexels.com

Uprawa cebuli w ogrodzie właściwie kończy się, kiedy trzeba zebrać plony. W tym przypadku bardzo pomocny jest szczypiorek. Dlaczego? Ponieważ wraz ze wzrostem i  dojrzewaniem warzywa będzie on się załamywał. Kiedy załamie się ponad połowa szczypioru, to będzie to jednoznaczne z tym, że można zacząć zbierać cebulę.

Co ciekawe, zwolennicy sadzenia cebuli w ogrodzie twierdzą, że plony można zbierać, nawet gdy 70-80% roślin ma załamany szczypior, ale są na nich przynajmniej 3 zielone liście.

Towarzystwo, jakich roślin lubi zielona cebulka?

Mimo że cebula w uprawie jest dość prosta, to nie czuje się dobrze w towarzystwie niektórych roślin. Zwłaszcza warzyw, takich jak rzodkiewka i kapusta. Jednak z całą pewnością zaakceptuje pomidory, buraki, fasolę, truskawki lub marchewkę. Warto też nadmienić, że cebula może rosnąć obok czosnku, ale ich sadzenie powinno odbywać się na dwóch odrębnych grządkach. Jeżeli zostaną posadzone na tych samych, to będą konkurować o wodę i składniki odżywcze. Dlatego czosnek musi zostać posadzony w bezpiecznej odległości od cebuli.

Jakie są najpopularniejsze odmiany cebuli?

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że jednym z głównych podziałów cebuli na odmiany ma wpływ okres wegetacyjny. Wyróżnić można:

  • Średnio późne i późne (powyżej 120 dni).
  • Średnio wczesne (100-130 dni).
  • Wczesne (80-100 dni).

Natomiast do najpopularniejszych odmian zaliczane są:

  • Cymes. Należy do odmiany średnio wczesnej. Charakteryzuje się dużymi brązowymi cebulami i równomiernie załamującym się szczypiorkiem. Można ją spożyć bezpośrednio po zebraniu, ale też przechowywać przez dłuższy okres.
  • Efekt. Średnio późna. Cebule są brązowożółte. Nadaje się do długiego przechowywania.
  • Czerniakowska. Ma jasne prawie białe cebule i łagodny w smaku miąższ. Odmianę można przechowywać, ale wyłącznie krótkotrwale.
  • Alibaba. Średnio późna. Cebule są jasne i mają dobrze przylegającą łuskę. Miąższ również jest łagodny, ale jednocześnie zwarty, soczysty i biały.

Jedynie odmianę „Efekt” można uprawiać na dymkę.

One Comment on “Cebulka dymka – cenne wartości odżywcze. Kiedy sadzić cebulę dymkę?

  1. Uwielbiam drobno posiekaną cebulkę dymkę dodaną do twarogu. Jedno z ulubionych wiosennych śniadań! 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close