Jak przygotować odpowiedni kompost? 10 cennych porad

kompost

Dla wszystkich, którzy dopiero rozpoczynają kompostowanie lub tych, którzy po prostu chcą ulepszyć swoje istniejące pryzmy kompostowe, przygotowaliśmy zestawienie najważniejszych wskazówek i przydatnych akcesoriów które pomogą w codziennej pracy.

Różnica między glebą a kompostem

Gleba to coś więcej niż tylko „ziemia” – to fundament ogrodu. Gleba zawiera minerały, materię organiczną, organizmy żywe, wodę i powietrze. Elementy te łączą się ze sobą w sposób naturalny, oddziałując na siebie powoli i stale w miarę upływu czasu. Gleba działa jak kotwica, która utrzymuje rośliny w miejscu. Jest zbiornikiem składników odżywczych i wilgoci, które odżywiają rośliny. Zdrowa gleba jest domem dla niezliczonej liczby mikrofauny, takiej jak owady, bakterie, grzyby i inne, które tworzą żywy, samonapędzający się ekosystem, od którego zależy ogród.

Jedną z wielu korzyści, jakie dają niektóre organizmy żyjące w glebie, zwłaszcza bakterie i grzyby, jest ich zdolność do recyklingu martwej materii organicznej w procesie rozkładu. Ogrodnicy wykorzystują tę zdolność, gdy wytwarzają kompost. Kompost nie jest glebą, ponieważ brakuje w nim macierzystego źródła składników mineralnych. Najlepiej opisać go jako środek poprawiający właściwości gleby, który jest stosowany w celu zwiększenia jej porowatości, zdolności zatrzymywania wody, bioróżnorodności i zawartości składników odżywczych. Stosuje się go również do produkcji bezglebowych mieszanek uprawowych, takich jak ziemia doniczkowa.

1. Kup porządny pojemnik na kompost

Jeśli nie masz ochoty budować pryzmy kompostowej takiej jak te duże, które są w profesjonalnych, rozległych ogrodach możesz po prostu kupić pojemnik na kompost. Są one kompaktowe, więc doskonale nadają się do mniejszych ogrodów i podwórek.

2. Wybierz idealne miejsce dla swojej pryzmy kompostowej lub pojemnika na kompost

Najlepiej jest umieścić go na równym, dobrze odwodnionym miejscu, co zapewni łatwy odpływ nadmiaru wody. Pomoże to również robakom dostać się do środka i rozpocząć pracę nad rozkładem zawartości.

3. Pozwól robakom wykonać ciężką pracę

kompost
Źródło: Pexels.com

Natura wyposażyła nas w doskonałe urządzenie do utylizacji odpadów, jakim jest skromny robak. Mogą one żyć przez całe życie w ciemności i uwielbiają wilgotną atmosferę robakarni lub kompostowni, żywiąc się odpadami, które wrzucasz do środka i przetwarzając je na płynną paszę i kompost. Wspaniały robak tygrysi (Eisenia fetida) jest najbardziej wydajnym małym robakiem, jakiego znamy. Nie kocha niczego bardziej niż zjadanie odpadów organicznych.

4. Wrzucaj właściwe rzeczy

Do dobrych rzeczy do kompostowania należą obierki warzyw, odpady owocowe, torebki po herbatach, przycinki roślin i skoszona trawa. Są one szybko rozkładane i dostarczają ważnego azotu oraz wilgoci. Dobrze jest też wrzucać do kompostu takie rzeczy, jak kartonowe pudełka po jajkach, pognieciony papier i opadłe liście. Są one wolniejsze w rozkładaniu, ale dostarczają ważnych włókien i węgla, a także umożliwiają tworzenie się w mieszance ważnych kieszeni powietrznych. Można też dodać pokruszone skorupki jaj, aby dodać pożytecznych minerałów.

5. Nie wrzucaj niewłaściwych rzeczy

Niektórych rzeczy nigdy nie należy wrzucać do pojemnika kompostowego. Żadnego mięsa ani nabiału, chyba że zdecydowałeś się na zakup komory fermentacyjnej. Żadnych chorych roślin, a już na pewno żadnych psich odchodów, kocich odchodów ani pieluch niemowlęcych. Wrzucenie któregokolwiek z tych produktów do kompostu spowoduje pojawienie się niepożądanych szkodników i nieprzyjemnych zapachów.

Należy także unikać kompostowania chwastów wieloletnich, takich jak mniszek lekarski i oset oraz chwastów z główkami nasion. Pamiętaj, że tworzywa sztuczne, szkło i metale nie nadają się do kompostowania i powinny być poddawane oddzielnemu recyklingowi.

Odpady bogate w azot (zielone):

  • Ścinki traw
  • Chwasty jednoroczne
  • Obierki z owoców i warzyw
  • liście pokrzywy
  • Torebki po herbatach

Odpady bogate w węgiel (brązowe):

  • Przycinki
  • Ścinki żywopłotu
  • Papier lub gazeta (najlepiej luźno zwinięte)
  • Karton
  • Słoma
  • Trociny
  • Podściółka dla zwierząt domowych
  • Ręczniki papierowe
  • Torby papierowe

6. Zachowaj właściwą równowagę

Kluczem do dobrego kompostu jest właściwe dobranie mieszanki. Należy zachować odpowiednią równowagę między składnikami zielonymi i brunatnymi. Jeśli kompost jest zbyt mokry, należy dodać więcej „brązu”. Jeśli jest zbyt suchy, należy dodać trochę zieleni. Ważne jest także zapewnienie odpowiedniej ilości powietrza w mieszance. Dodawanie pogniecionych kawałków tektury to prosty sposób na stworzenie kieszeni powietrznych, które pomogą utrzymać kompost w dobrej kondycji. Powietrza można też dodać, mieszając zawartość.

7. Dobrze wietrzyć

Zadbana pryzma kompostowa wymaga regularnego przewracania, co może być trudne bez odpowiednich narzędzi. Przewracanie kompostu pomaga napowietrzyć i wymieszać odpady i ścinki. Prowadzi to do szybszego kompostowania.

8. Wspomaganie systemu

Stosując aktywator kompostu, można pobudzić prawidłowe enzymy w kompoście. Pomaga on przekształcić trawę, liście i odpady ogrodowe w ciemny, bogaty, kruchy kompost, w czasie krótszym niż połowa czasu. Wystarczy wymieszać niewielką ilość aktywatora z wodą, wylać go na kompost i po 10 tygodniach gnicia kompost jest gotowy do użycia. Można go również stosować do ożywienia częściowo przekompostowanych lub obumarłych pryzm.

9. Przekształć w kompost także opadłe liście

Ponieważ dla wielu z nas jesień zdaje się nadejść wcześnie, można wykorzystać opadłe liście jako dobre źródło kompostu. Warto wrzucić je do pojemnika na kompost, ale jeśli mamy duże ilości liści, lepiej umieścić je w dużym biodegradowalnym worku na liście. Po zebraniu opadłych liści można je zostawić, aby zamieniły się w doskonałe źródło bogatego w wilgoć polepszacza gleby, który świetnie nadaje się do mieszanek doniczkowych jako alternatywa dla torfu. Liście będą schludnie przechowywane w jednym miejscu. Worek ulegnie biodegradacji, pozostawiając bogatą stertę wspaniałego kompostu.

10. Jak najlepiej wykorzystać kompost

Gdy kompost jest gotowy, na dnie pojemnika znajduje się ciemnobrązowa, prawie czarna warstwa przypominająca glebę. Powinna ona mieć gąbczastą konsystencję i być bogata w składniki odżywcze. Rozrzucenie gotowego kompostu na rabatach kwiatowych znacznie poprawia jakość gleby, pomagając w zatrzymywaniu wilgoci i hamując rozwój chwastów. Zmniejsza to także potrzebę stosowania chemicznych nawozów i pestycydów.

One Comment on “Jak przygotować odpowiedni kompost? 10 cennych porad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close